Let maslinine muhe 3.8.2016.

Maslinina muha na feromonskim lovkama kontrolnih punktova konstantno je prisutna, niže brojnosti (7-8-9 komada tjedno) ali ipak značajne za opasnost zaraze. Također na svim lokacijama praćenja, na krupnijim plodovima uočena je zaraza ploda, procjena od 3 do 10%. Pojedinačna stabla ascolane su i puno više. Uzorci plodova sa 5 lokacija (osim Brigadine) ovaj puta su poslani u Zavod za zaštitu bilja u Solin pa ćemo u ponedjeljak imati točne podatke.  

 

Ako utvrdite zarazu ili let za zaštitu ekoloških i drugih nasada nakon sutrašnje kiše, osobito gdje još nije bilo prskanja tretirati preventivnom metodom mamaca SUCCESS BAITom (spinosad s atraktantom). Ako je od tretmana prošlo 10 dana ili je pala kiša a ponovno se utvrdi let treba ponoviti. Preventivno znači da suzbijamo odrasle muhe prije zaraze ploda. Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od 2 muhe tjedno na običnoj žutoj ploči i/ili 5 % napadnutih plodova (jaje+ ličinka).

 

 

Tretiranje cijelog maslinika inekticidima bez atraktanta  opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova (jaje+ličinka) maslininom muhom. Za neekološke nasade može se koristiti sredstva na bazi dimetoata (Rogor 40Chromogor,Perfekthion, Calinogor), deltametrina (Decis, DECA) ili fosmeta  (IMIDAN 50 WG) prema uputama.

 

 

Radi preciznije kontrole praga štetnosti u vlastitom nasadu i učinkovitosti provedene zaštite svakako objesite ili zamijenite žute ljepljive ploče s Buminalom. U nasadu veličine od 50 do 100 stabala objesiti 2 žute ploče i tjedno očitavati ili me pozovite da pregledamo skupa. Kod ovako niskog a potencijalno opasnog leta samo žute ploče nisu dovoljno dobar pokazatelj, osobito ako nisu na vidljivom mjestu, izvan krošnje. Također je potrebno procjenjivati zarazu ploda (pregled 100 plodova).

 

 

Obratite pozornost na pojavu jasminovog moljca koji izgriza vrhove. U mladim nasadima potrebno je zaštiti, a u starijim ovisno o jačini napada. Izvrstan se pokazao Baturad WP (drži 3 dana) i NeemAzal (drži 7 do 10 dana). Tretirati samo ako pregledom vrhova utvrdite prisutne gusjenice. Ukoliko su samo izgriženi vrhovi a gusjenica više nema jer su postale moljci i odletjele treba dalje pratiti i tretirati novi val gusjenice za nekoliko dana.

 

Tehički za traktore ponovno će biti  20.8., subota na sajmu.

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.