Objava maslinarima 27.8.2016.

Maslinina muha na vodnjanštini je značajno pojačala let u posljednjih nekoliko dana. Ipak i dalje ima nasada u kojima nema značajne pojave. Svakako je potrebno pregledati plodove i lovke i prema rezultatima odabrati metodu i sredstvo zaštite. Javite se da pregledamo zajedno.

 

Ukoliko je 5% zaraženih plodova preporučujemo da nastavite sa preventivom.

U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše.

 

U tu svrhu se može koristiti gotovi eko pripravak pod nazivom Success bait.

Umjesto gotovog pripravka može se koristiti insekticid na bazi dimetoata (Rogor 40ChromogorPerfekthion, Calinogor) + atraktant Buminal -  ne za eko nasade.

 

Ukoliko je  10 –15%  plodova zaraženo tada je opravdano tretiranje cijele krošnje. Dozvoljeni su pripravci na bazi(nije za eko)

v  dimetoata - karenca 42 dana (Rogor 40, Chromogor, Calinogor ili Perfecthion),

v  deltametrina - karenca 7 dana (Decis 2.5, Decis 100 EC

v  fosmeta - karenca 28 dana (Imidan 50 WG).

 

 

 

 

 

U pojedinim nasadima mogu se vidjeti osušene jednogodišnje grančice. Na mjestu prijelaza suhog u zdravo tkivo može se vidjeti oštećenje kore u kojem su crvene ličinkemaslinine mušice kore. Ozljeda tkiva u koju su mušice odložile jaja mogla je nastati rezanjem kore rogatog cvrčka, ranijim oštećenjem tuče ili ozljedom ptica. Moguća je i pojava sušenja zbog gljivice Phoma incompta ili crva granotoča ili drugih gljivica. Ukoliko imate značajnu pojavu sušenja grančica svakako se javite da pregledamo zajedno. Orežite 10 cm ispod suhog mjesta.

 

Kolovoz je važan za suzbijanje paunovog oka jer su kasno-ljetne kiše vrlo opasne za infekciju. Kako ne bi tretirali "na pamet" obavite analizu lista na latentnu odnosno početnu, oku još nevidljivu zarazu. Donesite uzorak od 200 listova pojedine sorte sa donjeg dijela krošnje sa barem 20 stabala. Ako je zaraza preko 5% može se koristiti jedno od ovih sredstava koja sprečavaju nove zaraze i zaustavljaju početne zaraze:

v  Stroby (karenca 30 dana) koristiti ako je više oborina – nije za EKO nasade

v  bakreno sredstvo s kraćom karencom Neoram WG (karenca 15 dana) – ne mješati sa Rogorom ili drugim insekticidima   

v  gnojivo s 5,5 % bakra FitoMil L-60 bez karence. 

 

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.