Objava maslinarima 3.9.2016.

Maslinina muha i dalje ima jak let kod škole, na Marani i Brigadini, a utvrđujem slabu ili jaku zarazu kao i let na žutim pločama i u mnogim drugim nasadima vodnjanštine. Pojava muhe i dalje je raznolika ovisno o masliniku. Budući da značajna šteta od zaraze može nastati  20 dana od odlaganja jaja, još 2 do 3 tjedna ili dulje ovisno o sorti potreban je oprez. Da se ne bi desila zaraza nakon isteka djelovanja insekticida (10 do 12 dana) potrebno je pregledati plodove i lovke i prema rezultatima odabrati metodu i sredstvo zaštite. Javite se ako želite da i ja pregledam. Više se ne može koristiti dimetoat (karenca 42 dana – Rogor i ostali) koji ubija mlade ličinke u plodu pa se mora preventivnim mjerama spriječiti odlaganje jaja. Ponavljam, da bi uspješno koristili preventivna sredstva poput Decisa, Succes baita i NeemAzala TS potrebno je na vrijemenakon isteka djelovanja prošlog tretmana utvrditi let i ponoviti zaštitu ako je muha prisutna.

 

Ukoliko je 5% zaraženih plodova ili 2 muhe na tjedan na žutoj ploči preporučujemo da nastavite sa preventivom.

U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše.

U tu svrhu se  može koristiti ekološki gotov pripravak pod nazivom Success bait.

 

Za tretiranje cijele krošnje preporučam kontaktni pripravak na bazi deltametrina karenca 7 dana (Decis 2.5) koji nije dozvoljen za eko nasade.

O svemu navedenom i ostalim važnim praktičnim podacima o maslininoj muhi, korisnim kukcima u masliniku i gnojivima raspravljat ćemo na radionici koja će se održati u srijedu u 18:00 sati u školskom masliniku u organizaciji Udruge Istrian – Ecomuseum de Dignan, prosljedit ću vam detalje. Možete donijeti uzorke plodova, grančica I ostalog na pregled na radionicu.

 

 

Tamo gdje je došlo do zaraze maslininog moljca koja je nastala dok je plod bio veličine zrna papra motete primijetiti opadanje plodova koje može trajati do kraja 9. mjeseca. Budući da gusjenica moljca sada izlazi iz ploda, na opalim plodovima kod peteljke se može primijetiti rupica ili škarama prerežite plod i u koštici se vidi izmet.

 

 

Nažalost najavljene oborine smanjene su samo na ponedjeljak ujutro oko 5 l i malo u utorak što uzmite u obzir kod eventualnog ponavljanja zaštite.

 

Podsjećam da je u ponedjeljak u 19:00 sati u POU Vodnjan predavanje o smilju i maslinarstvu kolege Mire Barbarića koji nas je ugostio na svojem imanju u Hercegovini pri obilasku dobre prakse proizvodnje smilja početkom srpnja. 

 

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.