Maslinov moljac na cvijetu i predavanje 17.5. u 20:00 sati Dom mladih
Info maslinarima,
Na feromonskim lovkama lokacija praćenja Udruge Agroturist Vodnjan bilježimo nizak do srednji let cvjetne odnosno prve generacije maslininog moljca. Cvatnja je na pojedinim sortama i lokacijama u početku što je trenutak za zaštitu. Pregledom cvatova može se ustanoviti postotak cvatova sa prisutnom gusjenicom radi procjene potrebe suzbijanja. Vidljive su rupice na cvjetovima u resi cvata, izmet i posmeđenje cvjetova. Iako pri normalnoj cvatnji ova generacija ne čini značajnu štetu ovim se tretmanom smanjuje brojnost opasne generacije koja napada plod veličine 5 mm. Na tržištu je trenutno 15 registriranih insekticida vidljivih u FIS bazi ali u ovom terminu preporučamo da je optimalno koristiti biološke pripravke BATURAD ILI BIOBIT jer su učinkoviti i ekološki.
- Perfekthion odnosno Rogor odnosno Chromgor
- Decis odnosno Rotor i ostali
Ekološki insekticidi osim Baturada i Biobita su:
- gnojivo Boundary sa 1,5% dušika (400ml na100 litara vode) više o Boundaryu koje zaustavlja ishranu gusjenice moljca (nema u agrarijama; naruđbe na npr. Bionput doo 0916024930)
- ASSET (1,2 litre na hektar maslina uz primjenu 1000 litara vode)
Nijedan od ovih pripravaka nemojte miješati s bakrenim sredstvima!
Ovaj četvrtak u 20:00 sati u Domu mladih u Vodnjanu Edi Pastrovicchio održat će predavanje na temu maslininog moljca i aktualnih radova u masliniku pa se svakako odazovite sa pitanjima.
Poželjno je u ovoj fazi maslinama ponovno dodati gnojivo na bazi dušika, bora i kalcija, a zaštitu od paunovog oka za sada preskočite kako se ne bi umanjilo djelovanje ostalih preparata.
Budući da paunovo oko i dalje vrši infekcije, na osjetljivim sortama planirajte dodatnu, zasebnu zaštitu u narednom razdoblju nakon oborina, npr gnojivom sa bakrom da se zaraza zaustavi.
Možete se javiti za pregled nasada, cvatova ili zarazu paunovim okom te sve ostalo na 0992020933.
Lijep pozdrav,
Ester Geissa Đurić, bacc. ing. agronomije
Edukacije o rezidbi maslina od PON 19.-20.-21.3.2018.
Udruga AGROTURIST Vodnjan-Dignano organizira trodnevnu edukaciju o REZIDBI MASLINA:
Budući da dobra berba počinje rezidbom u utorak i srijedu aktivno uz pomoć stručnjaka vježbajte rezidbu.
Za razumjevanje fiziologije, osnova rasta i principa uzgojnog oblika nemojte preskočiti uvodno predavanje u ponedjeljak.
PONEDJELJAK 19. ožujak 2018. u 19:15 sati
Dom mladih Vodnjan-Dignano
"Osnove rezidbe maslina"
Edi Pastrovicchio
Praktični prikaz rezidbe maslina održat će se u UTORAK 20.3.2018. I SRIJEDU 21.3.2018.
od 16:00 do 18:00
u masliniku OŠ-SE Vodnjan-Dignano
Od gledanja rezidbe nema učinka, ponesite škare!!
Ponovno zlatan vodnjanski ovčji sir, prošlogodišnji šampion OPG SIA Franka i Stane Cetina na 18. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva
Osamnaesta izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva
U okviru „Devetnaestog savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj“ i „Osamnaeste izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva“, održano je i ocjenjivanje senzorne kakvoće hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Organizator ocjenjivanja bila je Hrvatska poljoprivredna agencija, Služba za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoja malih životinja. Stručno povjerenstvo u sastavu, predsjednica povjerenstva Prof. dr. sc. Dubravka Samaržija, članovi povjerenstva Prof. dr. sc. Neven Antunac, Prof.dr.sc. Samir Kalit, Dr.sc. Nataša Mikulec, Bogdan Perko, dipl.ing., član (Slovenija), te Dolores Barać, dipl. ing., ocijenili su 20. rujna 2017. godine u Jazbini, na pokušalištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dostavljene proizvode od ovčjeg i kozjeg mlijeka.
Na senzorno ocjenjivanje kvalitete dostavljeno je ukupno 40 proizvoda od toga 28 iz kozjeg, te 12 iz ovčjeg mlijeka. Senzorna ocjena obuhvaćala je ocjenu vanjskog izgleda sira, mirisa, stanje sirnog tijesta (konzistencija), okusa sira. Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20 bodovnom sistemu, a u skladu s “Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda”.
Od 40 ocijenjenih proizvoda, 37 je sir, 2 jogurta i 1 sirni namaz. Od 37 sireva, 20 je bilo polutvrdih, 13 tvrdih, 2 svježa i 2 meka sira. Ukupno su bila 23 sira s dodacima, dodaci: medvjeđi luk, kurkuma, cimet, hren, papar, kadulja, smilje, ružmarin, orahov list, lješnjaci, aronija, čokolada, vino, dim, te maslinovo i bučino ulje.
Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sustavu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“.
Dodijeljeno je 31 odličje: 21 zlatnih, 7 srebrnih i 3 brončanih
Prema čl. 21. Pravilnika za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, odlukom Stručnog povjerenstva:
ŠAMPIONOM ovogodišnjeg ocjenjivanja proglašen je PAŠKI SIR proizvođača DOMAGOJA PRTORIĆA, iz Mandri
O rezultatima ovogodišnje ocjene sireva nazočne uzgajivače je izvijestio Prof. dr. sc. Samir koji je naglasio visoku kvalitetu ocjenjenih proizvoda. I ove godine svoje sireve su mogli prijaviti samo proizvođači čiji su objekti registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede i koji u svom radu zadovoljavaju sve uvjete koje takva registracija zahtjeva. Iz tog razloga nije niti čudno da su i ove godine svi sirevi bili vrhunske kvalitete koja i kazuje da svi proizvođači koji su svoje sireve predali na ocjenjivanje poštuju osnovne kriterije kakvoće mlijeka koje koriste za preradu u sir. Povjerenstvo je ukazalo na činjenicu da je i ove godine gotovo 70% prijavljenih proizvoda dobilo neko od priznanja.
Popis izlagača sireva s ostvarenim nagradama:
IZLAGAČ | ADRESA | NAZIV PROIZVODA | PLAKETA |
DOMAGOJ PRTORIĆ | RIBARSKA 15, 23251 KOLAN |
PAŠKI SIR | ŠAMPION |
EMIL OŠTARIĆ | ŠUPRAHINI DVORI 11, 23251 KOLAN | PAŠKI SIR | ZLATNA |
FRANKO I STANA CETINA | GURAN 21, 52215 VODNJAN | TVRDI OVČJI SIR U TERANU TVRDI OVČJI SIR |
SREBRNA ZLATNA |
OPG ĐURKOVIĆ | B. RADIĆA 53, 31227 MARJANČACI |
POLUTVRDI KOZJI SIR SA ZRENJEM U CRNOM VINU | ZLATNA |
POLUTVRDI KOZJI SIR | ZLATNA | ||
POLUTVRDI KOZJI SIR S CIMETOM | SREBRNA | ||
TVRDI KOZJI SIR | |||
POLUTVRDI KOZJI SIR S ARONIJOM | |||
POLUTVRDI KOZJI SIR S ČOKOLADOM I LJEŠNJAKOM | |||
OPG FRANJO ZUBOVIĆ | ZUBOVIĆEVI DVORI 4, 23251 KOLAN | PAŠKI SIR | ZLATNA |
OPG DARIO GETO | Š. PETEFIJA 29, 31328 LUG | MEKI KOZJI SIR S KOPROM I ČEŠNJAKOM | ZLATNA |
POLUTVRDI DIMLJENI KOZJI SIR | ZLATNA | ||
TEKUĆI JOGURT OD KOZJEG MLIJEKA | ZLATNA | ||
POLUTVRDI KOZJI SIR U BUČINOM ULJU | ZLATNA | ||
MLADI POLUTVRDI SIR ZA POHANJE | SREBRNA | ||
OPG KRUNOSLAV VIDAS | TINA UJEVIĆA 1,53291 NOVALJA | PAŠKI SIR | ZLATNA |
OPG TOMISLAV VIDAS | TINA UJEVIĆA 1,53291 NOVALJA | PAŠKI SIR | SREBRNA |
OPG KATICA I NIKICA ŽAMPERA | ŽMAN 142,23282 DUGI OTOK | SVJEŽI KOZJI SIR S DODATKOM MEDITERANSKIH ZAČINA I MASLINOVIM ULJE | SREBRNA |
POLUTVRDI KOZJI SIR | |||
OPG MARIO KUZNMANIĆ | PUT VAROŠA 18, 21400 SUPETAR | BRAČKI OVČJI SIR | ZLATNA |
EKOLOŠKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO LEHKI | KOLODVORSKA 71 31554 GAT | DIMLJENI KOZJI SIR | BRONČANA |
KOZJI SIR | BRONČANA | ||
KOZJI SIR S MEDVJEĐIM LUKOM | |||
OPG MIRJENKO MRAKOVČIĆ | 17.TRAVNJA 9 51517 KORNIĆ | ZELENI BODUL | ZLATNA |
ČRNI BODUL | ZLATNA | ||
KRČKI SIR | ZLATNA | ||
SIR MAGRIŽ | ZLATNA | ||
OPG MORAVEC | F. BOBIĆA 8 42206 NOVA VES PETRIJANEČKA |
KOZJI MEKI SIR SA ŠARENIM PAPROM | ZLATNA |
SVJEŽI KOZJI SIR S BIBEROM I ČEŠNJAKOM | ZLATNA | ||
KOZJI JOGURT | SREBRNA | ||
DIMLJENI KOZJI SIR | ZLATNA | ||
NAMAZ S HRENOM | ZLATNA | ||
POLUTVRDI KOZJI SIR | |||
OPG GRČEVIĆ | GRADEC POKUPSKI 12, 10451 PISAROVINA |
POLUTVRDI KOZJI SIR S KURKUMOM | SREBRNA |
POLUTVRDI KOZJI SIR S KIKIRIKIJEM | SREBRNA | ||
POLUTVRDI KOZJI SIR S LJEŠNJAKOM | BRONČANA |
Kategorija: Ovčarstvo i kozarstvo