Ponovno zlatan vodnjanski ovčji sir, prošlogodišnji šampion OPG SIA Franka i Stane Cetina na 18. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva
Osamnaesta izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva
U okviru „Devetnaestog savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj“ i „Osamnaeste izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva“, održano je i ocjenjivanje senzorne kakvoće hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Organizator ocjenjivanja bila je Hrvatska poljoprivredna agencija, Služba za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoja malih životinja. Stručno povjerenstvo u sastavu, predsjednica povjerenstva Prof. dr. sc. Dubravka Samaržija, članovi povjerenstva Prof. dr. sc. Neven Antunac, Prof.dr.sc. Samir Kalit, Dr.sc. Nataša Mikulec, Bogdan Perko, dipl.ing., član (Slovenija), te Dolores Barać, dipl. ing., ocijenili su 20. rujna 2017. godine u Jazbini, na pokušalištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dostavljene proizvode od ovčjeg i kozjeg mlijeka.
Na senzorno ocjenjivanje kvalitete dostavljeno je ukupno 40 proizvoda od toga 28 iz kozjeg, te 12 iz ovčjeg mlijeka. Senzorna ocjena obuhvaćala je ocjenu vanjskog izgleda sira, mirisa, stanje sirnog tijesta (konzistencija), okusa sira. Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20 bodovnom sistemu, a u skladu s “Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda”.
Od 40 ocijenjenih proizvoda, 37 je sir, 2 jogurta i 1 sirni namaz. Od 37 sireva, 20 je bilo polutvrdih, 13 tvrdih, 2 svježa i 2 meka sira. Ukupno su bila 23 sira s dodacima, dodaci: medvjeđi luk, kurkuma, cimet, hren, papar, kadulja, smilje, ružmarin, orahov list, lješnjaci, aronija, čokolada, vino, dim, te maslinovo i bučino ulje.
Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sustavu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“.
Dodijeljeno je 31 odličje: 21 zlatnih, 7 srebrnih i 3 brončanih
Prema čl. 21. Pravilnika za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, odlukom Stručnog povjerenstva:
ŠAMPIONOM ovogodišnjeg ocjenjivanja proglašen je PAŠKI SIR proizvođača DOMAGOJA PRTORIĆA, iz Mandri
O rezultatima ovogodišnje ocjene sireva nazočne uzgajivače je izvijestio Prof. dr. sc. Samir koji je naglasio visoku kvalitetu ocjenjenih proizvoda. I ove godine svoje sireve su mogli prijaviti samo proizvođači čiji su objekti registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede i koji u svom radu zadovoljavaju sve uvjete koje takva registracija zahtjeva. Iz tog razloga nije niti čudno da su i ove godine svi sirevi bili vrhunske kvalitete koja i kazuje da svi proizvođači koji su svoje sireve predali na ocjenjivanje poštuju osnovne kriterije kakvoće mlijeka koje koriste za preradu u sir. Povjerenstvo je ukazalo na činjenicu da je i ove godine gotovo 70% prijavljenih proizvoda dobilo neko od priznanja.
Popis izlagača sireva s ostvarenim nagradama:
IZLAGAČ | ADRESA | NAZIV PROIZVODA | PLAKETA |
DOMAGOJ PRTORIĆ | RIBARSKA 15, 23251 KOLAN |
PAŠKI SIR | ŠAMPION |
EMIL OŠTARIĆ | ŠUPRAHINI DVORI 11, 23251 KOLAN | PAŠKI SIR | ZLATNA |
FRANKO I STANA CETINA | GURAN 21, 52215 VODNJAN | TVRDI OVČJI SIR U TERANU TVRDI OVČJI SIR |
SREBRNA ZLATNA |
OPG ĐURKOVIĆ | B. RADIĆA 53, 31227 MARJANČACI |
POLUTVRDI KOZJI SIR SA ZRENJEM U CRNOM VINU | ZLATNA |
POLUTVRDI KOZJI SIR | ZLATNA | ||
POLUTVRDI KOZJI SIR S CIMETOM | SREBRNA | ||
TVRDI KOZJI SIR | |||
POLUTVRDI KOZJI SIR S ARONIJOM | |||
POLUTVRDI KOZJI SIR S ČOKOLADOM I LJEŠNJAKOM | |||
OPG FRANJO ZUBOVIĆ | ZUBOVIĆEVI DVORI 4, 23251 KOLAN | PAŠKI SIR | ZLATNA |
OPG DARIO GETO | Š. PETEFIJA 29, 31328 LUG | MEKI KOZJI SIR S KOPROM I ČEŠNJAKOM | ZLATNA |
POLUTVRDI DIMLJENI KOZJI SIR | ZLATNA | ||
TEKUĆI JOGURT OD KOZJEG MLIJEKA | ZLATNA | ||
POLUTVRDI KOZJI SIR U BUČINOM ULJU | ZLATNA | ||
MLADI POLUTVRDI SIR ZA POHANJE | SREBRNA | ||
OPG KRUNOSLAV VIDAS | TINA UJEVIĆA 1,53291 NOVALJA | PAŠKI SIR | ZLATNA |
OPG TOMISLAV VIDAS | TINA UJEVIĆA 1,53291 NOVALJA | PAŠKI SIR | SREBRNA |
OPG KATICA I NIKICA ŽAMPERA | ŽMAN 142,23282 DUGI OTOK | SVJEŽI KOZJI SIR S DODATKOM MEDITERANSKIH ZAČINA I MASLINOVIM ULJE | SREBRNA |
POLUTVRDI KOZJI SIR | |||
OPG MARIO KUZNMANIĆ | PUT VAROŠA 18, 21400 SUPETAR | BRAČKI OVČJI SIR | ZLATNA |
EKOLOŠKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO LEHKI | KOLODVORSKA 71 31554 GAT | DIMLJENI KOZJI SIR | BRONČANA |
KOZJI SIR | BRONČANA | ||
KOZJI SIR S MEDVJEĐIM LUKOM | |||
OPG MIRJENKO MRAKOVČIĆ | 17.TRAVNJA 9 51517 KORNIĆ | ZELENI BODUL | ZLATNA |
ČRNI BODUL | ZLATNA | ||
KRČKI SIR | ZLATNA | ||
SIR MAGRIŽ | ZLATNA | ||
OPG MORAVEC | F. BOBIĆA 8 42206 NOVA VES PETRIJANEČKA |
KOZJI MEKI SIR SA ŠARENIM PAPROM | ZLATNA |
SVJEŽI KOZJI SIR S BIBEROM I ČEŠNJAKOM | ZLATNA | ||
KOZJI JOGURT | SREBRNA | ||
DIMLJENI KOZJI SIR | ZLATNA | ||
NAMAZ S HRENOM | ZLATNA | ||
POLUTVRDI KOZJI SIR | |||
OPG GRČEVIĆ | GRADEC POKUPSKI 12, 10451 PISAROVINA |
POLUTVRDI KOZJI SIR S KURKUMOM | SREBRNA |
POLUTVRDI KOZJI SIR S KIKIRIKIJEM | SREBRNA | ||
POLUTVRDI KOZJI SIR S LJEŠNJAKOM | BRONČANA |
Kategorija: Ovčarstvo i kozarstvo
Prijave za „13. Dane mladog maslinovog ulja – XIII Giornate dell'olio d'oliva novello“, koji će se održati od 17.-19. studenoga 2017. godine.
Osigurajte svoje mjesto za promociju i ove godine na „13. Danima mladog maslinovog ulja – XIII Giornate dell'olio d'oliva novello“, koji će se održati od 17.-19. studenoga 2017. godine.
Prijave se zaprimaju do 27. listopada 2017. godine u Gradu Vodnjanu prema kontaktima u obrascu ili za članove Agroturista u Udruzi.
Prijavu i Opće uvjete izlaganja, te sve ostale informacije i obrasce možete pronaći na službenim web stranicama Manifestacije http://www.dmmu.info/index.php/hr/izlagaci te na službenim web stranicama Grada Vodnjana-Dignano www.vodnjan.hr
Tu smo za vas. Isplanirali ste jesensku/zimsku gnojidbu, zaštitu nakon berbe? Tu smo za Vas.
Obavijest o tuči na području Galižane
Tijekom jučerašnjeg dana (24.9.2017.) u prijepodnevnim satima, oko 10:30 olujno nevrijeme s tučom veličine 1 do 2 cm zahvatilo je područje Galižane i dio ispod Fondola prema Puli. Upućujemo proizvođače s tog područja da hitno pregledaju voćnjake, maslinike i vinograde.
Do 48 sati nakon tuče treba dezinficirati nastale rane i primijeniti bakarne fungicide. Budući da smo blizu berbe maslina jedini registriran sa prihvatljivom karencom od 15 dana je Neoram. Primjenjuje se u količini od 200 g na 100 l vode ako koristite 1000 l vode na hektar. Ako koristite 500 litara vode na hektar povećajte količinu Neorama na 400 g na 100 l vode. Za obranu vinovu lozu može se koristiti bilo koje registrirano bakreno sredstvo. Plodovi maslina nisu skloni truljenju i dobro toleriraju udarce, ipak oštećenja su značajna i mogu dovesti do ranije berbe.
Alternativa Neoramu je dezinficijens GENOX agro koji nema karencu niti bakra (sastav: Hipokloritna kiselina/hipokloritni ion 0,046 %, natrijev klorid) ali se može nabaviti naruđbom na Biogeist 0989843418 ili Bioinput 0916024930 ili u najbližem prodajnom mjestu sam našla, Cortina u Rijeci. Nakon 5 do 7 dana poželjno je koristiti preko lista tzv. biljne stimulatore s naglašenim sadržajem aminokiselina, huminskih kiselina i vitamina npr. Fitofert LMW, Fitoalgen, Delfan plus, Plantella Vita, Amalgerol, Bioplex Folifertil Ultra, Drin, Megafol, PolyAmin, Trainer i slično.
Dodajem da je preporuka za pregled napada maslinine muhe i dalje aktualna i da se Neoram ne preporuča mješati sa drugim sredstvima za zaštitu bilja ali djeluje repelentno na maslininu muhu.