Zbrinjavanje otpadne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja 11.07.2011.

Organizira se zbrinjavanje otpadne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja u Istri. Sukladno zakonu o otpadu (NN 178/04 i 60/2008) i Pravilniku o gospodarenju otpadom (NN 23/07) pravne osobe (tvrtke, zadruge) od 2009. god., ali također i sve fizičke osobe (obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poljoprivredni obrti) od 2010. god. dužne su se uključiti u pravilan početak gospodarenja otpadnom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja (SZB).

Udruga zastupnika i proizvođača sredstava za zaštitu bilja CROCPA u suradnji s tvrtkom C.I.A.K. doo te s Hrvatskom poljoprivrednom komorom u zadnjih nekoliko godina organizira prikupljanje i zbrinjavanje otpadne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja! Članice CROCPE eko modela čiji ambalažni otpad se skuplja jesu: Am Agro, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, DowAgroScience, Florel, Herbos, Pinus Agro, Syngenta, Veterina Kalinova i AgroChemMaks.

U  Istarskoj županiji se dana 11.07.2011. god. prema dolje navedenom rasporedu vrši prikupljanje ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja:

Pula  7:00-8:00 sati: Poljoprivredna zadruga- Agroistra, Labinska 13

Poreč  9-10:30 sati: Agrožatika-industrijska zona

Nova vas 11:30-12:30 sati: Nova Vas -Brtonigla

Umag  13- 14 sati: Finida - kod breskvika

Komercijalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva (korisnici novčanih potpora-poticaja) će prilikom predaje ambalaže dobiti i ovjereni "Prateći list" koji pokazuje da se ambalažni otpad od SZB uredno zbrinuo.

Kako pravilno pripremiti ambalažu od sredstava za zaštitu bilja

Prvi korak pravilnog gospodarenja ambalažnim otpadom je pravilno ispiranje- trostruko ispiranje. Onaj koji rukuje ambalažom trebao bi omogućiti da se sadržaj iscijedi iz boce narednih 30-tak sekundi. Potom bi trebalo ambalažu napuniti čistom vodom 25-30 % volumena ambalaže. Zatim bi trebalo zatvoriti sigurnosni čep, nakon toga ambalažu treba protresti, rotirati, kotrljati ili preokrenuti tako da voda obuhvati unutarnje površine.Tekućinu od ispiranja preliti u prskalicu. Ovaj postupak ponoviti 3 puta ili dok ambalaža nije vidno čista. Važno je napomenuti da se ispiranje provodi u slučaju pražnjenja tekuće formulacije SZB iz plastične ambalaže. Ukoliko su SZB krute formulacije pakirane u papirnatu, višeslojnu ili sličnu ambalažu, ispiranje se ne provodi, a u tom slučaju ambalažu je potrebno potpuno isprazniti.

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr., HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.