Upozorenje za maslininu muhu i jasminovog moljca

Posljednjih tjedana pojačana je pojava gusjenica jasminovog moljca na vrhovima mladih maslina. Moljac može biti aktivan i do studenog pa je potrebno pri pojavi gusjenica ponavljati tretiranja. Mogu se koristiti ekološki pogodniji insekticidi Baturad WP (djeluje 2 do 3 dana), Neem Azal T/S (djeluje 8 dana) ili drugi insekticidi dozvoljeni na maslini, naravno na mladim stablima bez plodova.

Let maslinine muhe na lokaciji sjever Vodnjana (prije skretanja za Bale) praćen feromonskom lovkom PSS-a ukazuje na slab let. Očitanje ovog tjedna iznosi 4 maslinine muhe, a prošlih tjedana 2 do 3.  Kritičan broj za korištenje preventivnih mjera (Success bait, Eco trap, boce s mamcima i insekticidom) iznosi 5 muha, a za tretiranje insekticima širom 10 muha na feromonskoj lovci. Druga očitanja žutih ploča i onih sa Buminalom na području Barbarige ukazuju na značajan broj muhe. Najpouzdanija metoda je ocjena zaraze 100 nasumce pregledanih plodova. Kad je 5% maslina zaraženo jajima i ličinkama potrebno je tretirati. Svatko treba pregledavati vlastiti nasada, a vrlo je poželjno postaviti lovku za praćenje. O pregledu plodova, izgledu uboda i maslinine muhe više možete saznati na www.zoob-oljke.si

Potreban je oprez pri odabiru insekticida zbog blizine berbe, za dimetoat (Rogor i dr.) karenca iznosi 42 dana. Za suzbijanje muhe također se može koristiti biljni insekticid  Neem Azal T/S koji nema karencu. Metode a mamcima potrebno je izbjegavati u malim nasadima okruženim nasadima u kojima se ne vrši zaštita.

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.