Info maslinarima 3.7.2017.

Info maslinarima 3.7.2017.


Svrdlaša i njegove ugrize pronašla sam samo na pojedinim pozicijama, dakle još je prisutan ali i dalje u malom broju. Načelno, nije potrebno ponoviti suzbijanje već samo ako pronađete ugrize i svrdlaša. Pregledavajte stabla sa puno sitnijeg ploda, talijanske sorte, u sumrak ili rano ujutro do 15.7., nakon čega koštica otvrdnjava i plod neće padati pa više nismo u opasnosti.  Računajte da Rogor i Imidan djeluju 12 do 14 dana nakon čega treba pregledati.

 

Prošli tjedan palo je ukupno 35,7 l kiše,  npr u petak 15 litara i jučer 2,2 što je ispralo tretmane prije petka.

 

Kiša i ove temperature idealno su vrijeme za nove zaraze paunovog oka i olovne bolesti. Primjećujem na cijeloj vodnjanštini nedostatak lišća jesenske i proljetne zaraze na svim sortama. Iz toga se vidi da  zaštite koje radimo nisu dovoljne jer paunovo oko na Bjelici, Bužama i Karbonaci a olovna bolest na Leccinu i Pendolino presnažno vrše zarazu. Za očuvanje kondicije trebalo bi povećati broj zaštita.

 

Konvencionalcima preporučam što prije; sada nakon oborina Stroby sa obaveznom dozom od 1 g po stablu, dakle oko 250 grama na hektar. Pripremite se da zaštitu obavezno ponovite polovicom 8. mjeseca i polovicom 9. mjeseca ali ovaj puta sa gnojivima preko lista koji sadrže bakar npr. sa 6% bakra Fitomill ili 30 % bakra gnojivo Secur 30 – naručuje se Bioinput, ili 25,3 % Cuprum MZ  koji sadrži mangan i cink za slučajeve sa dodatnim žućenjem ili klorozom lista.

 

Ekološkima preporučam upotrebu što prije; sada nakon oborina „blažih“ bakrenih sredstava npr gnojiva preko lista sa 6% bakra Fitomill ili 30 % bakra gnojivo Secur 30 – naručuje se Bioinput, ili 25,3 % Cuprum MZ koji sadrži mangan i cink za slučajeve sa dodatnim žućenjem ili klorozom lista. Pripremite se da tu zaštitu ponovite polovicom 8. mjeseca i polovicom 9. mjeseca, a ako bude kiše i u 7. mjesecu.

 

Vrijeme je i za dodavanje dušika što kvalitetnijeg sastava, npr aminokiselinskog ili biostimulatora gdje nedostaje puno lista i masline se obnavljaju.  

Javljam da počinjem sa praćenjem maslinine muha koja već radi probleme u Dalmaciji i Sloveniji.

 

 

 

Dodajem da ako želite isprobati pristup zaštiti od paunovog oka koristeći tehnologiju pripravaka sa MIKROORGANIZMIMA koja u svijetu ima značajnu ulogu prilažem upute:

- ne smije se nakon primjene niti 15 dana prije koristiti bakar,  Difcor, Nativo ili Stroby.

- početak korištenja predlažem 15 dana nakon dezinficiranja nasada bakrom ili GENOX AGROM sada ili u 8 mjesecu. Nadalje (doslovno umjesto bakra i  drugih fungicida) prskati svakih 14 do 21 dan sve do berbe. Dakle bitna su redovita ponavljanja. 

- možete odabrati  pripravak Organico (Biogeist doo) ili pripravak  Mikroorganizmi (Bioinput doo) ili Thiofer ili Ekstrasol (Fitopromet).

 

više o proizvodu/mikroorganizmi/ Redovitom primjenom preparata Mikroorganizmi biljke ostaju u vrhunskoj kondiciji i tada imaju mogućnost da svu snagu usmjere na stvaranje visokih prinosa, visoke kvalitete. Rezultati primjene se vide gotovo odmah nakon primjene i postepeno se pojačavaju.Jedna od najvažnijih osobina preparata je sposobnost da stvori čvrstu mehaničku barijeru na površini biljke. Ova barijera fizičkim putem sprječava patogena da prodre i ostvari infekciju .Ukoliko patogen uspije probiti mehaničku zaštitu, sljedeća prepreka je imunitet koji se aktivira odmah nakon tretmana preparatom. Jak imunitet biljci daje sposobnost da se samostalno brani, što je i najveći razlog preventivne primjene. Preparat Mikroorganizmi se može koristiti i nakon infekcije, kako bi se biljci maksimalno povećala snaga i sposobnost da uspori širenje patogena i umanji nastale posljedice.

 

Na raspolaganju sam za preglede,

lijep pozdrav

Bernardina

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.