Filter
 • Tečaj rezidbe maslina 6.3.2015.

  Pozivamo sve zainteresirane maslinare da se prijave na tečaj rezidbe maslina kojeg organiziraju udruge Agroturist i Istrian de Dignan od 6-8.03.2015. godine u Vodnjanu. Tečaj se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Kotizacija je 450 Kn. Kontakt osobe: Franko Raguž: 099/2020933 i Edi Pastrovicchio: 091/5723289 ili na e-mail: agroturist.vodnjan@gmail.com. 

 • Upozorenje za maslininu muhu i jasminovog moljca

  Posljednjih tjedana pojačana je pojava gusjenica jasminovog moljca na vrhovima mladih maslina. Moljac može biti aktivan i do studenog pa je potrebno pri pojavi gusjenica ponavljati tretiranja. Mogu se koristiti ekološki pogodniji insekticidi Baturad WP (djeluje 2 do 3 dana), Neem Azal T/S (djeluje 8 dana) ili drugi insekticidi dozvoljeni na maslini, naravno na mladim stablima bez plodova.

  Let maslinine muhe na lokaciji sjever Vodnjana (prije skretanja za Bale) praćen feromonskom lovkom PSS-a ukazuje na slab let. Očitanje ovog tjedna iznosi 4 maslinine muhe, a prošlih tjedana 2 do 3.  Kritičan broj za korištenje preventivnih mjera (Success bait, Eco trap, boce s mamcima i insekticidom) iznosi 5 muha, a za tretiranje insekticima širom 10 muha na feromonskoj lovci. Druga očitanja žutih ploča i onih sa Buminalom na području Barbarige ukazuju na značajan broj muhe. Najpouzdanija metoda je ocjena zaraze

  ...
 • Obavijest maslinarima o cvjetnoj generaciji maslininog moljca

  Prenosimo preporuku Poljoprivredne savjetodavne službe od 22.05.2013.:

  Obavijest maslinarima!

  Obavještavamo maslinare s područja Istre da na prognoznim punktovima ( Novigrad, Kaštelir, Poreč) bilježimo pojavu maslinovog moljca (Prays oleae).

  Stoga, maslinare upućujemo da mogu izvršiti zaštitu svojih nasada.

  Preparati koje imaju dozvolu jesu preparati na bazi dimetoata – Chromgor 40, Rogor 40, Perfekthion, Zagor, Ritam, Sistemin E-40 ili Calinogor.

  Maslinari koji će svoje nasade tretirati preparatima na bazi Bacillus thurigiensisa- Biobit WP ili Baturad WP, koji su dozvoljeni u integriranoj i ekološkoj proizvodnji, svoje nasade neka tretiraju kad se otvori 2-3 % cvjetova !

  Preparate koristiti prema uputama proizvođača !

  Nakon tretiranja obavezno ispuniti evidencijsku listu uporabe sredstava za zaštitu bilja !

  Marina Kocijančić,

  ...
 • Novi termin prikaza rezidbe maslina i ostale obavijesti

  Obavještavamo maslinare da se pokazne vježbe iz rezidbe maslina na rod u masliniku Osnovne škole Vodnjan započete 1. ožujka 2012. nastavljaju i dalje svakog četvrtka do kraja travnja i to 12., 19., i 26. travnja u novom terminu točnije u 17,00 sati. Rezidbu organizira udruga Agroturist, a moderatori su Družetić Edi i Raguž Franko.

   

  Nadalje podsjećamo poljoprivredne proizvođače da što prije podnesu Jedinstveni zahtjev za potpore u 2012. godini jer je rok 15. svibnja. Također skrećemo pozornost da su prije podnošenja Jedinstvenog zahtjeva poljoprivrednici dužni zanoviti podatke u registrima (ARKOD, Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, Jedinstveni registar domaćih životinja i sl.) u slučaju promjene na gospodarstvu. Sve informacije o načinu ostvarivanja izravne potpore u 2012. godini poljoprivrednici mogu pročitati u  

  ...
 • PROGRAM 19. SMOTRE VINA JUŽNE ISTRE 18. SMOTRA EKSTRA DJEVIČANSKIH MASLINOVIH ULJA 14.04. VODNJAN - XIX RASSEGNA DEI VINI DELLA BASSA ISTRIA XVIII RASSEGNA DELL’OLIO EXTRA VERGINE DI OLIVA

  19. SMOTRA VINA JUŽNE ISTRE 18. SMOTRA EKSTRA DJEVIČANSKIH MASLINOVIH ULJA 14.04. VODNJAN, NARODNI TRG

   

  PROGRAM:

  11:00 - Svečano otvorenje uz program (folklor Zajednice Talijana Vodnjan i KUD Balun Vodnjan)

   

  11:30 – 12:15 - LMC jazz band, jazz koncert, Narodni trg

   

  11:00 – 14:30 - Vođeni obilasci Nacionalnog kolekcijskog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina

   

  11:00 – 18:00 - Otvorene kantine vina i ulja u Vodnjanu

   

  11:00 – 18:00 - Istra Gourmet (sajam autohtonih proizvoda), Narodni trg

   

  11:00 – 18:00 - Otvoren muzej u palači Bettica

   

  11:00 – 18:00 - Gastro ponuda na trgu, Narodni trg

  ...
 • Obavijest poljoprivrednicima o tjednim aktivnostima udruge Agroturist o edukaciji i savjetovanju u poljoprivredi

  U srijedu 14. ožujka u Domu mladih u Vodnjanu, Istarska ulica 1, sa početkom u 18,00 sati održat će se predavanje o zaštiti vinove loze i maslina pod nazivom „Syngenta program zaštite vinove loze i Nordox suvremena formulacija bakra, svojstva i primjena“.

   

  u četvrtak 15. ožujka nastavlja se ciklus edukacije rezidbe maslina na rod u masliniku OŠ Vodnjan sa početkom u 16,00 sati. Zbog velikog interesa i važnosti primjene ove agrotehničke mjere ovi su susreti sve posjećeniji pa podsjećamo maslinare da će se prikazivanje rezidbe održavati svaki četvrtak do kraja travnja.

 • Prikupljanje vina za Smotru vina južne Istre i maslinovog ulja za "Flos olei 2013"

  Pozivamo zainteresirane vinare da do kraja tjedna, dakle do 16.3. predaju uzorke vina za 19. Smotru vina južne Istre koja će biti održana u subotu 14. travnja u Vodnjanu. 

  Nadalje obavještavamo maslinare da do 16. ožujka obavljamo i prikupljanje uzoraka maslinovog ulja za učestvovanje u svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja "Flos olei 2013".

  Za dodatne informacije molimo obratiti se u Udrugu.

   

   

   


 • Najava XVIII Smotre ekstra djevičanskih maslinovih ulja i XIX Smotre vina južne Istre u Vodnjanu 14. travnja 2012. godine

  Ponosno najavljujemo punoljetnu XVIII Smotru ekstra djevičanskih maslinovih ulja i XIX Smotru vina južne Istre u Vodnjanu. Svečana podjela nagrada i edukativni program održat će se u subotu 14. travnja 2012. godine na Narodnom trgu u zgradi Zajednice Talijana. Na Smotru je prijavljeno 65 uzoraka maslinovog ulja. Prikupljanje uzoraka vina odvijat će se od 14. do 17. ožujka u Udruzi od 8:00 do 16:00 sati. Za jedan uzorak vina potrebno je dostaviti 5 boca bez etikete, a participacija iznosi 150,00 kn po uzorku. 

 • Najava prikaza rezidbe za 2012. godinu

  Izlaskom iz zime i zatopljenjem stvaraju se povoljni klimatski uvjeti za optimalno provođenje više agrotehničkih mjera u maslinicima. Pored proljetne obrade tla, gnojidbe, prihrane, zaštite i dr., ožujak i travanj su optimalni mjeseci provođenje rezidba maslina na rod. Udruga Agroturist prilagođava savjetovanje i edukativne aktivnosti trenutnom stanju na terenu u poljoprivrednim kulturama koje su ekonomski isplative i zanimljive za naše poljoprivrednike.

  Već nekoliko godina udruga organizira cikluse predavanja i pokaznih vježbi iz rezidbe maslina na rod. Ove godine prvi termin je zakazan za 1. ožujak (četvrtak) u masliniku OŠ Vodnjan sa početkom u 16,00 sati. Kako bi udovoljili potrbama što većeg broja maslinara spomenute vježbe održavat će se svakog četvrtka do kraja travnja odnosno do 26.4.2012.g., ukupno kroz 9 susreta. Najave nisu potrebne, a pravo prisustvovanja imaju svi oni koji se bave maslinarstvom bilo profesionalno, za vlastite potrebe ili iz hobija. Predavači

  ...
 • Naši suradnici

  1. Grad Vodnjan - www.vodnjan.hr,
  2. Dani mladog maslinovog ulja - www.dmmu.info
  3. Projekt ZOOB- Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo - www.zoob-oljke.si
  4. Poljoprivredna zadruga Vodnjan - www.pz-vodnjan.hr
  5. Hrvatska poljoprivredna komora, Javna poljoprivredna savjetodavna služba - www.komora.hr
  6. Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo - Zavod za zaštitu bilja - www.hcphs.hr
  7. Ministarstvo poljoprivrede -
  ...

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.