14. smotra maslinovih ulja

Smotra ulja 2008.14. Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja održana je 12.04.2008.g. u Vodnjanu u Domu mladih. Učestvovala su 86 maslinara iz Istre (77), sa otoka Krka (5) i Cresa (4). Posebnost naše smotre je u tome što na prijavu maslinara, maslinova ulja neposredno u njihovim konobama i skladištima prikupljala je komisija ovlaštena od strane organizatora.

 

Količina maslinovog ulja morala je biti veća od 400 l po uzorku.

Rezultati uzorkovanja:

- Kemijsko-fizikalne analize obavio je Zavod za javno zdravstvo iz Pule. Smk kretale su se od 0,12 do 0,56 %. Po tome sva ulja ulaze u kategoriju ekstra djevičanskih, no kasnije ćemo vidjet da to nije baš tako,

- Organoleptičko ocjenjivanje izvršili su članovi Udruge senzornih analitičara maslinovih ulja  USAMU iz Buja.Svi su maslinari dobili diplome, a nagrađeni maslinari (zlato, srebro, bronca i ekstra djevičansko dobili su i plakete koje je izradio mladi umjetnik iz Poreča Luka Stojnić.

Pored 27 zlatnih, 20 srebrnih i 18 brončanih medalja organizator je dodijelio još 3 priznanja:

- priznanje za doprinos razvoja maslinarstva našega kraja dobili su braća Belci Lorenzo i Livio. To priznanje svake godine udruga dodjeluje jednoj vodnjanskoj tradicionalnoj maslinarskoj obitelji,

- priznanje mladom maslinaru za značajan doprinos našeg suvremenog maslinarstva dobio je Sandi Chiavalon, koji je ujedno u 2008.g. uvršten u vodiču L'Extravergine u top 15 kao maslinar koji se najviše istaknuo u protekloj godini,

- priznanje za maslinovo ulje sa najmanje smk  0,12% dobili su braća Biasiol - Canepa Livio i Fioretto.

Ovogodišnji šampioni su braća Belci Lorenzo i Livio koji su za ulje dobiveno od naše domaće sorte Buže vodnjanske ženske dobili najveću ocjenu.

Ovogodišnja manifestacija protekla je u znaku maslinovih ulja domaćih sorti Buže, Buže vodnjanske ženske i muške, Karbonace, Žižolere, Rozinjole, Istarske Bjelice, Moražole i drugih. Maslinari okupljeni oko Udruge Agroturist inzistiraju na sadnji i proizvodnji takvih maslinovih ulja što se pokazuje dobitnom kombinacijom.

U tom cilju Udruga od 2006.g. ozbiljno radi na dva vrlo značajna projekta i to:

- proizvodnja sadnica domaćih sorti maslina u suradnji sa 4 rasadnika iz Istre i Dalmacije,

- "Izrada oznake zaštite izvornosti" u suradnji sa sms- Prehrambeno razvojnim centrom iz Klisa,

-  ove 2008.g. započinjemo sa podizanjem „Kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina" u suradnji sa Agronomskim fakultetom iz Zagreba.

Budućnost razvoja maslinarstva našega kraja domaći maslinar temelji na razvoju i zaštiti domaćih sorti maslina i njihovih ulja.

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge