Prezentacija vodiča Slow Food 2008.

Slow FoodU organizaciji Slow Food Istra-Istria, podružnica-condotta Istra-Istria iz Novigrada i Udruga "Agroturist" Vodnjan organizirali su dana 27.08.2008.g. prezentaciju Vodiča ekstra djevičanskih maslinovih ulja 2008.g. Prezentacija je održana u degustacionoj sali na OPG-u Sandia Chiavalona. Vodič je prestavio povjerenik Slow Food-a gospodin Glauco Bevilacqua.

U vodič je uvršteno 680 maslinara sa 950 ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz svih pokrajina Italije, te Slovenije i Hrvatske. Iz Hrvatske je analizirano 196 maslinovih ulja od čega su u Vodič uvrštena 46 od 34 proizvođača, od toga 29 iz Istre, 2 sa otoka Cresa i 3 iz Dalmacije. Sa maksimalnom ocjenom, 3 masline, ocjenjeno je ulje Klaudia Ipše iz Oprtlja, sorte Istarske Bjelice. Kao izvrsno ulje (skoro 3 masline) ocjenjena je Karbonaca Sandia Chiavalona, sa 2 masline ocjenjeno je 11 ulja, sa 1 maslinom 23 ulja i još 9 ulja sa preporukom izvrsnosti.

Gospodin Glauco Bevilacqua prenosi dojmove talijanskih degustatora koji su sudjelovali u vodiču "Istarski maslinari iz godinu u godinu dokazuju da su s punim pravom uvršteni među najboljima na svijetu, naime takve rezultate postiže samo Toscana,  najbolja svjetska maslinarska regija".

Možemo zaključiti da Istarski maslinar dobiva jasnu poruku koja ga usmjerava u budući razvoj. Udruga "Agroturist" je posebno ponosna što njezini maslinari učestvuju u tome.

U vodič Slow Food 2008.g. uvršteni su slijedeći maslinari, članovi naše Udruge:

1. Braća Belci Lorenzo e Livio,

2. Sandi Chiavalon,

3. Antonio Pastrovicchio,

4. Fiore Željko Mirković,

5. Giacometti- Moscarda,

6. Lucio Toffetti,

7. Valdi Kliman,

8. Brist d.o.o.,

9. Olea. B.B. d.o.o.,

10. Dario Marčeta,

11. Obitelj Balija,

12. Emanuel Grubić

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge