Obavijest maslinarima o cvjetnoj generaciji maslininog moljca

Prenosimo preporuku Poljoprivredne savjetodavne službe od 22.05.2013.:

Obavijest maslinarima!

Obavještavamo maslinare s područja Istre da na prognoznim punktovima ( Novigrad, Kaštelir, Poreč) bilježimo pojavu maslinovog moljca (Prays oleae).

Stoga, maslinare upućujemo da mogu izvršiti zaštitu svojih nasada.

Preparati koje imaju dozvolu jesu preparati na bazi dimetoata – Chromgor 40, Rogor 40, Perfekthion, Zagor, Ritam, Sistemin E-40 ili Calinogor.

Maslinari koji će svoje nasade tretirati preparatima na bazi Bacillus thurigiensisa- Biobit WP ili Baturad WP, koji su dozvoljeni u integriranoj i ekološkoj proizvodnji, svoje nasade neka tretiraju kad se otvori 2-3 % cvjetova !

Preparate koristiti prema uputama proizvođača !

Nakon tretiranja obavezno ispuniti evidencijsku listu uporabe sredstava za zaštitu bilja !

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

 

 

Dodajemo da  lovka postavljena na sjeveru Vodnjana ne lovi značajan broj leptira maslininog moljca iako je na na širem području Vodnjanštine zamijećena značajna pojava gusjenica na listovima i vrhovima mladica u travnju.  Stoga se preporuča tretiranje cvjetne generacije za nasade u kojima je prošle godine krajem 8. i u 9. mjesecu padao plod zbog napada moljca i za nasade sa osjetljivim sortama Istarska bjelica i Buža.

Maslinov moljac (Prays oleae) je drugi po važnosti štetnik masline. Njegov napad varira od godine do godine, varira od lokaliteta do lokaliteta, a sama štetnost cvjetne generacije ne ovisi samo o brojnosti populacije već i o brojnosti cvjetnih resa te dužini perioda cvatnje koja bi se zbog hladnijeg vremena mogla odužiti. U maslinicima s oskudnijom cvatnjom i manji intenzitet napada može pričiniti štetu. Ukoliko ne obavite tretiranje cvjetne generacije dobro je pregledati ocvale rese na pojavu zapredaka i izmeta gusjenica što će dati naznaku za oprez na plodnoj generaciji. Leptir moljca ponovno će odlagati jaja na plod masline veličine 5 mm, u vrijeme prvog napada svrdlaša na plod.

Agroturist Vodnjan

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2022.

Bilanca 2023.