XV. smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja i vina u Vodnjanu
Udruga Agroturist ove je godine komisijskim uzorkovanjem prikupila 96 uzoraka maslinovih ulja i to s područja Istre te otoka Krka. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije obavio je kemijske analize sadržaja slobodnih masnih kiselina i vrijednosti peroksidnog broja. Senzorskom ocjenjivanju podvrgnuto je svih 95 uzoraka maslinovih ulja čiji je udio slobodnih masnih kiselina bio manji ili jednak 0,80 %. Uzorci su dostavljeni pod šifrom koja je do okončanja ocjenjivanja bila poznata isključivo organizatoru smotre.
Ostale informacije o uzorcima temelje se na podacima iz zapisnika o uzorkovanju djevičanskog maslinovog ulja ispunjenom od strane komisije za uzorkovanje. Ocjenjivanje je provedeno tijekom 8 sjednica od 09. do 21. veljače. Stručnu ocjenu senzorskih svojstava obavio je panel u sastavu:članova Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja.
Vođa panela - dr. sc. Viviane Lušetić, dipl. sanit. ing. (8x)
Članovi:
- prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, dipl. ing. preh. teh.(2x)
- Edi Družetić, dipl. ing. agr. (6x)
- dr. sc. Nada Franković, dipl. ing. bioteh. (8x)
- mr. sc. Vesna Hrastar Kostešić, dipl. ing. biol. (6x)
- Nives Brečević, dipl. ing. preh. teh. (6x)
- Liviana Mandalinić, dipl. ing. preh. teh. (5x)
- Ivana Dminić, dipl. ing. agr. (4x)
- Cosetto Melinda, dipl. ing. agr. (4x)
- Flavia Vigini Belle (4x)
- Jasenka Kapuralin, dipl. ing. preh. teh. (4x)
- Kristijan Damijanić, dipl. ing. agr. (3x)
- Dragan Belci, dr. med. (2x)
Medalje prema bodovima:
88 - 100 ZLATO
84 - 87 SREBRO
80 - 83 BRONCA
80 (ako je ocjena panela < 6,50)
EKSTRA< 6,50 ocjena panela - NIJE U KATEGORIJI EKSTRA
Od ukupnog zaprimljenih 96 uzoraka, njih 28 (29,16%) predstavljaju monosortna ulja (buža 11, karbonaca 4, žižolera 1, leccino 6, frantoio 2, ascolana tenera 2, picholine 1, pendolino 1).
Po završetku ocjenjivanja, rezultati su obrađeni standardnim načinom bodovanja, bodovani su:
- senzorska svojstava m.u. - udeseterostručena vrijednost ocjene- sadržaj SMK: 8 bodova 0,00-0,25%; 7 bodova 0,26-0,30%; 6 bodova 0,31-0,35%; 5 bodova 0,36-0,40%; 4 boda 0,41-0,50% i 3 boda 0,51-0,60%.
- vrijednost PB: 2 boda 0,00-5,00 mmol O2/kg.
Završnim izvještajem utvrđeno je: 89 uzorak ekstra kakvoće (92,71%), dok 7 nije ušlo u navedenu kategoriju (7,29%). U kategoriji maslinovih ulja ekstra kakvoće dodijeljena su sljedeća odličja: 28 zlata (31,46%), 35 srebra (39,33%), 15 brončanih odličja (16,85%); te 11 ulja extra kategorije (12,36%).
Prema podacima komisije za uzorkovanje o količini ulja koju uzorak predstavlja, na ovoj smotri imamo ukupno ocjenjeno 226 622 L djevičanskog maslinovog ulja od čega:224 818 L ekstra djevičanskog maslinovog ulja (99,20%) i 1 804 L djevičanskog maslinovog ulja (0,80%). Unuter kategorije ekstra djevičanskih maslinovih ulja imamo:49 811 L maslinovog ulja nagrađenog zlatom (22,16%); 165 536 L ulja nagrađenog srebrom (73,63%); 4 780 L ulja nagrađenog brončanim odličjem (2,13%); 4 691 L ulja ekstra kakvoće bez odličja (2,09%).
Organizator smotre je kao i prethodnih godina u suradnji s našom Udrugom izradio KATALOG NAGRAĐENIH EXTRA DJEVIČANSKIH MASLINOVIH ULJA. U njemu pored stručnih sadržaja i tekstova s područja maslinarstva možete pronaći senzorski profil tj. mrežni dijagram intenziteta okusno-mirisnih svojstava svakog pojedinog nagrađenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Tako za svako ulje možete iščitati intenzitete svojstava: okusa i mirisa na maslinu, jabuku, ostalo voće, lišće i travu, gorčine, pikantnosti i slatkoće. Uz svako ulje prikazuju se i podaci o proizvođaču, tipu ulja, pratećim senzorskim svojstvima, količini ulja, sastavu sorata, datumu berbe i prerade, uljari, vrijednosti slobodnih masnih kiselina, peroksidnog broja i ocjeni okusa i mirisa. Nadamo se da će ovakav prikaz uvelike pomoći potrošačima i ljubiteljima maslinovog ulja u odabiru upravo onakvog maslinovog ulja kakvog vole, a nekima će pomoći da se odvaže kušati nova ulja te doživjeti različita i neočekivana iskustva. Za sam kraj želim istaknuti kako je ova smotra jedan od značajnih kotača zamašnjaka, pokretača razvoja maslinarstva i uljarstva ne samo Vodnjanštine već cijele naše Istre. Višegodišnji rad stručnih službi jedinica regionalne i lokalne samouprave, HZPSS, udruga građana kao što je u ovom slučaju Udruge Agroturist i Udruge Usamu prepoznat je od stane maslinara, što se i zorno vidi iz sve većih količina proizvedenog DMU i povećanja kvalitete istoga.Ovom prilikom želim čestitati svim sudionicima 15. smote na postignutim rezultatima te uputiti riječi podrške svim karikama u proizvodnom lancu dobivanja MU na daljnjem razvijanju i implementiranju stručnog pristupa u svim fazama uzgoja masline, prerade ploda i čuvanja maslinovog ulja.
PODPREDSJEDNICA USAMUdr. sc. Viviane Lušetić Buršić, dipl. san. ing.
Nagrađeni vinari XVI. Smotre vina u Vodnjanu 04. i 05.04.2009.g.
Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Komisija za organoleptičko ocjenjivanje vina:
dr. sc. Sanja Radeka – predsjednik i član
Višnja Zečević dipl.ing.agr. - član
Valter Legović dipl. ing. agr. - član
Miljenko Bošnjak dipl. ing. agr. – član
Marijan Bubola dipl. ing. agr. – član
Robi Damijanić ing.vin. – član
Nikolina Jedrejčić ing.vin. – član
Metoda ocjenjivanja: Buxbaum metoda pozitivnih bodova (0 – 20) i deskriptivna senzorna analiza.
Za Smotru prijavljena su sveukupno 42 uzorka vina od toga:
- Bijela vina 30 uzorka (Malvazija Istarska 18, Chardonnay 5, Muškat bijeli 2, Muškat žuti 2, Vin de Rosa-Passito 3 uzorka)
- Crna vina 12 uzorka(Mješana 3, Merlot 3, Cabernet Sauvignon 1, Syrah 1, Teran 4 uzorka) Nakon obavljenih analiza dodljeljeno je ukupno 28 medalja, od toga:
- Bijela vina – 2 zlatne, 8 srebrnih, 9 brončanih.
- Crna vina – 2 zlatne, 3 srebrne, 4 brončanih Počasne diplome dobilo je ukupno 4 vina. Van kategorije su 11 vina.
BIJELA VINA
Najbolje ocijenjeno bijelo vino: 1/31 Giacometti Moscarda, Galižana, Galižana 366
VIN DE ROSA-PASSITO (Desertno slatko vino od prosušenog grožđa)
Srebrna medalja:
1/35 Udruga „agroturist, Vodnjan, Trg slobode 2
2/34 Delton Sergio, Vodnjan, Biasoletto 27
3/33 Giacometti Moscarda, Galižana, Galižana 366
MALVAZIJA ISTARSKA
Zlatna medalja:
1/31 Giacometti Moscarda, Galižana, Galižana 366
2/22 Trapan Bruno, Pula, Veruda 10
Srebrna medalja.
1/41 Janko Damir, Vodnjan, Majmajola 31
2/17 Modrušan Roberto, Pula, Busolerska 84
3/10 Toffetti Lucio, Vodnjan, Mlinska 1
4/36 Vina Marčeta, Fažana-Valbandon, Pineta I ogr. 2
5/4 Opg Vitasović-Pereša, Vodnjan, Istarska 99
Brončana medalja:
1/12 Kliman Anton, Vodnjan, Sv. Martin 1
2/37 Vina Marčeta, Fažana-Valbandon, Pineta I ogr. 2
3/28 Kalavojna d.o.o., Pula, Tršćanska 33
4/44 Bogunović Dušan, Pula, 43. Istarske divizije 16
5/7 Sučić Ante, Vodnjan, Sv. Cecilija 17
CHARDONNAY
Brončana medalja:
1/16 Deltin Adriano, Pula, Braće Leonardelli
2/39 Vina Marčeta, Fažana-Valbandon, Pineta I ogr. 2
3/20 Trapan Bruno, Pula, Veruda 10
MUŠKAT BIJELI
Brončana:
1/3 Opg Vitasović-Pereša, Vodnjan, Istarska 99
CRNA VINA
Najbolje ocijenjeno crno vino:
1/23 Kalavojna d.o.o., Pula, Tršćanska 33
SYRAH
Zlatna medalja:
1/21 Trapan Bruno, Pula, Veruda 10
TERAN
Zlatna medalja:
1/23 Kalavojna d.o.o., Pula, Tršćanska 33
CABERNET SOUVIGNON
Srebrna medalja:
1/26 Kalavojana d.o.o., Pula, Tršćanska 33
MJEŠAVINA CRNIH SORATA
Srebrna medalja:
1/43 Demian, Marčana, Radeki polje 83
Brončana medalja:
1/18 Modrušan Roberto, Pula, Busolerska 84
2/8 Sučić Ante, Vodnjan, Sv. Cecilija 17
MERLOT
1/6 Opg Vitasović-Pereša, Vodnjan, Istarska 99
Brončana medalja:
1/24 Kalavojna d.o.o., Pula, Tršćanska 33
2/38 Vina Marčeta, Radeki polje 83